vineri, 8 martie 2013

Florile un univers al culorilor si fumusetii creat pentru sufletul nostru.






“Daca nu ai fost niciodata cutremurat pana in adancurile sufletului de o floare deschisa in primavara , poate ca sufletul tau nu va cunoaste nicicand inflorirea.”
Audra Foveo



Inca din perioada victoriana, florile erau folosite pentru a transmite un mesaj celui care le primea. Tipul florii, precum si culoarea acesteia, ajutau expeditorul sa transmita un anumit sentiment, o emotie sau o idee.





Florile pot exprima dragoste, ura, gelozie sau fericire, aproape orice gand pe care ni-l putem imagina. Desi oamenii trimit flori ca o modalitate de a spune ceva unui prieten sau unui membru al familiei, sunt foarte multe flori al caror inteles istoric de obicei nu se cunoaste.



Florile sau ierburile au fost folosite in nunti inca de la inceput ca o cale de a arata iubirea si urarile de bine pentru toata lumea. Prima inregistrare legata de folosirea florilor intr-o nunta dateaza inca din vremea antica la greci.Florile si plantele au fost folosite pentru a face o coroana pe care sa o poarte mireasa si a fost considerata un cadou de la natura.Dpmnisoarele de onoare faceau decoratiile florale incluzand ghirlandele, buchetul de mireasa si butonierele. De multe ori, domnisoarele de onoare faceau poezii pentru a fi purtate de fiecare invitat ca un simbol al multumirii.




Indiferent de tara in care ne aflam, de religie sau istorie, florile sunt mesagerii frumusetii dar si a momentelor pline de parfum. Din cele mai vechi timpuri, florile sunt folosite ca ornamente dar si pentru a ne exprima sentimentele atunci cand vrem sa facem acest lucru intr-un mod placut. Astfel putem spune ca florile vorbesc pentru noi atunci cand noi nu putem sau ne ajuta sa ne exprimam, astfel luand nastere limbajul florilor.





In istorie, florile au avut o atentie sporita din partea oamenilor, crezandu-se ca majoritatea sunt plante vindecatoare sau ca pot afecta trairile unei persoane. Unele flori, cum ar fi cele de Lotus erau considerate sacre, cele mai multe dovezi in acest venind din mitologia greaca, spunandu-se chiar ca ei au fost cei care au pus bazele limbajului florilor. Chiar si in religie, florile au un rol important, florile de liliac semnifica abstinenta sunt asociate cu Fecioara Maria, la fel ca si trandafirul.





 Este un mod mai rapid de a alege un buchet de flori, folosind limbajul florilor am putea intampina unele greutati. O floare poate avea mai multe semnificatii, in functie de culoare, ocazie si persoana careia ii este adresata. Din punctul de vedere al culorii florilor putem distinge urmatoarele:

  • albul este simbolul puritatii si inocentei,
  • rosul reprezinta pasiunea si iubirea dar si frumusetea si prietenia;
  • galbenul ne duce cu gandul la puritate, intelepciune, in timp ce portocaliul simbolizeaza caldura si creativitatea;
  • Culoarea verde reprezinta noile sperante si fertilitatea;
  • Albastrul este simbolul pacii iar culoarea violet reprezinta devotaentul, credinta, nobilitatea si spiritualitatea.

Datorita limbajului florilor, unele dintre acestea sunt pastrate in inima noastra mai mult pentru ceea ce simbolizeaza decat pentru parfum sau forma. Florile transmit mesaje de bucurie, insanatosire sau alte ganduri bune si de aceea sunt des folosite de noi pentru a ne exprima sentimentele.In aceasta categorie ar intra trandafirii, garoafele, margaretele, orhideele sau crinii. De exemplu, pentru a exprima dragostea, folosim de cele mai multe ori trandafirii.




De cele mai multe ori oamenii aleg flori pentru modul in care arata, ramand nepasatori la semnificatia acestora. Chiar daca este perfect normal sa faceti acest lucru deoarece frumusetea este un element foarte important, la fel ca si forma sau parfumul. Cu toate acesta limbajul florilor va poate ajuta sa faceti cele mai bune alegeri pentru diferite ocazii. Alegand flori care se potrivesc unor evenimente speciale pot face acele momente mult mai speciale pentru voi si pentru persoanele dragi voua.





Avand atatea semnificatii si mesaje atat de nuantate ele sunt un ajutor pe care am inceput incet incet sa-l ignoram. Orice floare are un spatiu al ei care-i confera un loc special intre celelalte, fiecare purtand un mesaj diferit care o individualizeaza. Cu semnificatii diferite in functie de culoare sau de specie, aceste plante extrem de gingase pot face un gest ce noua ni se pare din ce in ce mai greu de intreprins: transmiterea sentimentelor fata de cei pe care-i apreciem. Chiar si persoanele care nu vor sa arate ca sunt emotionate vor fi profund miscate atunci cand primesc flori.



Gestul de a oferi flori s-a pierdut in ziua de azi, ceea ce pentru bunicii nostri era de neconceput de a-i arata cuiva ca tii la el fara a-i oferi o floare cat de mica. Oferirea unui buchet persoanei iubite cand aceasta nici nu se asteapta provoaca o bucurie si mai mare, altfel spus ea va aprecia si mai mult aceasta luare prin surpindere si va fi profund emotionata. Gesturile romantice din partea partenerului au efect garantat daca sunt facute la timpul potrivit. Nimeni nu s-ar supara sa primeasca drept cadou o floare, mai ales ca mesajele pe care acestea le transmit sunt variate putand alege astfel floarea in functie de ocazie si de reactia pe care vrem sa o provocam.





Se vorbeste foarte mult despre flori, despre puterea lor si frumusetea care il surprinde pe om de fiecare data. Inca din Antichitate florile au capatat o importanta majora: ele sunt plante decorative, protejeaza de duhurile rele si il vindeca pe om de diferite boli. Florile au o anumita semnificatie, o simbolisticape care oamenii o respecta in mod inconstient sau constient, ele nu se ofera niciodata la intamplare







Fiecare floare are o semnificatie aparte. Aceasta semnificatie s-a modificat continuu, de-a lungul timpului. Aceeasi floare poate avea o alta semnificatie, in functie de timp, de loc, de cel care o ofera si binenteles de cel care o primeste. Chinezii si japonezii au fost primii care au stabilit semnificatiile florilor. Limbajul florilor a fost oarecum deslusit si de vechile popoare de greci, egipteni si romani care-si puteau trimite astfel mesajele ascunse.  Curiozitatea si admiratia oamenilor din toate timpurile, legate de aceasta lume secreta, de nedeslusit a florilor au dus la interpretarea acestor semnificatii.



"Fie ca toate implinirile frumoase,sanatatea si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni...si fie ca primavara iubirii sa va inunde sufletul cu bucurie si cu parfumul tuturor florilor sale.Va doresc un 8 Martie cit mai frumos."Pentru toate femeile frumoase pe care vreau sa le vad fericite!


luni, 4 martie 2013

ROME IS THE CITY OF LOVE AND HISTORY.




"ROMA .....Nici un oras din lume nu-ti este egal  si niciunul nu-ti este nici macar aproape "Cicero.



Roma orasul care inspira istorie.



 Supranumită Cetatea Eternă, Roma are o vechime de peste 2750 de ani. În această imagine, luată de la un belvedere numit Pincio, în prim plan este Piața Poporului, iar în fundal se vede cupola Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican.




Adeseori, în Roma se amestecă vestigii din epoca antică – aici Forul lui Iuliu Cezar – cu biserici medievale – în plan secund – și monumente din secolul al XX-lea – în fundal.Inaugurat în 1911 și terminat în 1935, situat între Piața Veneția și Dealul Capitoliului, Monumentul consacrat Regelui Victor Emanuel al II-lea este unul dintre cele mai vizibile edificii din întregul oraș. Construit din marmură pură de la Botticino, Brescia, el are 70 de metri înălțime, 135 de metri lățime și are în centru statuia monarhului care a unificat Italia în secolul al XIX-lea.



FORUL LUI TRAIAN.Imparatul M.Ulpius Traianus s-a nascut in Italica(Spania ) in anul 53 d.Hr.Imensa ,formidabila sarcina a domniei lui a fost expansiunea Imperiului spe Orient,cucerind Dacia ,al carui principe ,Decebal,adevarat geniu militar ,impusese imparatului Domitian o pace rusinoasa.In aceasta campanie ,Traian ,in anul 101 a pornit spre Dunare,,construid strazi si fortificatii,a cucerit capitala si a impus conditii atat deaspre incat Decebal a refuzat sa le inplineasca .In 105 s-a dat o noua lupta, Dacii s-au batut cu disperare,insa armata lor a fost distrusa.Eroicul,principe,Decebal,si-a pus capat zilelor ,iar Traian s-a intors la Roma plin de comori.


Dupa celebrarea biruintei,pentru a-si aminti de victoria sa,a decis sa sa inalte un For care sa le intreaca pe toate prin dimensiuni si splendoare ,incredintant lucrul Marelui arhitect Apolodor din Damasc.Insa marele moment al razboiului cu Dacia este nobila Columna care ,dupa mai multe de nousprezece secole.a fost adusa la maretia sa initiala si vechea ei splendoare in urma a importantei restaurari..La baza ei au fost puse ramasitele pamantesti ale Imparatului.a carui statuie se afla in varf.Columna este facuta din 19 blocuri de marmura si partea cea mai importanta este acea fasa elicoidala cu figuri care o inconjoara in care se iluztreaza o viziune documentaraa armelor,artelor si obiceiurilor Romanilor si Dacilor.



La capatul strazii Via dei Fiori Imperariali,printre colinele Esquilin,Palatin si Celio,se inalta una din cele mai mari minuni ale civilizatiei romane,cunoscuta in sensul cel mai universal: Colosseumul.
Cel mai impresionant edificiu roman rămâne totuși Colosseumul. Construcția lui a început sub Împăratul Vespasian în 70 după Isus Christos și a fost terminată 10 ani mai târziu sub urmașul acestuia, Titus. Acest amfiteatru cu o capacitate de 50000 de locuri era folosit în special pentru lupte de gladiatori, dar și pentru execuții publice.La constructia lui au fost pusi prizonieri evrei.Numele sau adevarat este "Amfiteatrul lui Flavius ":a fost numit de toti Colosseum,fie pebtru proportile sale ,fie pentru vecinitatea cu Colosul lui Nero.



Colosseumul ,in forma eliptica ,masoara 187 metri diametru,in partea cea mai larga ,si 155 in cea mai ingusta.Inaltimea inelului extern ajunge la circa 50 metri de la sol.Totul era destinat dupa calcule complicate,sa gazduiasca pana la 80.000 de spectatori.In exterior este inconjurat de trei randuri de arcade ornate cu coloane dorice,ionice si corintice,,iar al patrulea etaj ornat cu semicoloane corintice.In centrul podiumului numit tribuna se afla scaunul imparatesc: restul podiumului era ocupat de senatori si de personalitati de la curte.Urmau locurile cavalerilor si ale tribunelor civili si militari .Cei casatoriti avea locurile lor.Locuri speciale erau rezervate tinerilor insotiri de tutorii,famililor si a servitorilor,femeilor si plebeilor.Marele imparat Constantin cel Mare si alti succesori ai sai  ai incercat sa puna capat luptelor gladiatorilor,insa,la inceput,romanii nu au vrut sa renunte la spectacolele cu care fusera obinuiti.Colosseumul a fost folosit pentru lupte de gladiatori până prin 435 și odată cu consolidarea creștinismului ca religie oficială a încetat să mai fie folosit ca arenă publică. 



 În preajma Coloseumului se află Arcul de Triumf al Împăratului Constantin. Inaugurat în 315 după Isus Christos, el este dedicat victoriei lui Constantin asupra rivalului său Maxențiu în bătălia de la Ponte Milvio, de lângă Roma. Acela a fost momentul în care Constantin a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor, deschizând calea supremației creștinismului.Partea cea mai interesanta a acestui monument  splendid,cel mai bine pastrat dintre cele antice este inscriptia :'Imparatullui Caesar Flavius Constantinus Maximus Pius Felix Augustus,Senatul si poporul roman i-au dedicat acest arc pentru insemnatele biruinte,pentru ca prin indemnul divinitatii si prin maretia mintii ,cu armata sa a razbunat Statul cu razboi drept impotriva tiranilor si a oricaror alte factiuni"



La circa 2km,distanta,pe Via Ostiense,se inalta catedrala SAN PAOLO FUORI LE MURA (Catedrala Sfantului Pavel in afara zidurilor  :Curtea interioara in stil cosmatesc de Vassalleto ),cea mai stralucita dintre bisericile Romei ,inaltata pe locul unde "Apostolul Neamurilor" afost inmormantat.



 Fontana delle Naiadi este situata in centrul Piazza della Republica, chiar in fata Termelor lui Diocletian. Este o fantana relativ noua, daca e sa o comparam cu altele din Roma si este creatia lui Mario Rutelli din 1901. Reprezinta  4 nimfe: Nimfa lacurilor, Nimfa raurilor personificata de un monstru fluvial, Nimfa Oceanelor simbolizata de un cal de mare si Nimfa apelor subterane personificata de un dragon. In mijloc este un grup intitulat il Glauco si care simbolizeaza puterea omului asupra fortelor naturii.






Fontana del Pantheon este situata in Piazza della Rotonda, in fata Pantheonului. A fost executata in marmura de Leonardo Sormani, dupa planurile aceluiasi Giacomo Della Porta, tot in 1575. Reprezinta 4 delfini incadrati de serpi marini.


 Pantheonul ,gloria Romei Panteonul, comandat de Marcus Agrippa ca un templu pentru toți zeii din Roma antică, și reconstruit de împăratul Hadrian, în aproximativ 126 AD.Care a fost construită inițial ca templu pentru cele șapte zeități guvernatoare ale celor șapte planete în statul religios al Romei Antice, din secolul al VII-lea fiind transformată într-o biserică creștină.Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Deși identitatea arhitectuluirămâne incertă, mulți o atribuie lui Apolodor din Damasc.




Piazza Navona din Roma

Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si poate cea mai frumoasa dintre numeroasele piete din Roma. Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica in stil baroc, Sant’Agnese in Agone.
Piata a fost construita pe fostul stadion al lui Domitian, construit de acest imparat in anul 86 d.C. Stadionul care avea o arena mai mare decat cea de la Coloseum era folosit pentru festivitati si intreceri sportive. Faptul ca piata Navona a fost construita pe locul fostului stadion explica si forma ovala a acestei piete.
Stadionul a fost cunoscut sub numele de Circus Agonalis si se crede ca de-a lungul timpului, numele s-a schimbat in „in agone” si mai apoi in „navone” si in cele din urma in „navona”. In secolul al 15-lea stadionul a fost pavat pentru a da nastere pietei Navona, dar parti ale stadionului lui Domitian se pot inca vedea in zona pietei.

Fantana celor patru rauri din Piazza Navona

Principalul punct de atractie al pietei Navona il reprezinta cele trei fantani. Fantana centrala si cea mai mare dintre ele este Fontana dei Quattro Fiumi (fantana celor patru rauri). A fost construita intre 1647 si 1651 la cererea papei Inocentiu al X-lea, iar proiectul i-a fost initial incredintat lui Borromini, dar in cele din urma s-a decis sa-i fie acordat rivalului sau, Bernini.





Fantana are patru figuri, fiecare reprezentand un fluviu de pe cate un continent – Nilul, Gangele, Dunarea si Rio della Plata. Aceste statui se afla la baza unei pietre care sustine un obelisc, aflat initial la Circus Massenzio, in apropiere de Via Appia Antica





Fantana lui Neptun si Fantana Maurului din Piata Navona

Celelalte doua fantani din piata sunt Fontana di Nettuno – Fantana lui Neptun - si Fontana del Moro - Fantana Maurului. Fontana del Nettuno, cunoscuta si drept Calderari, a fost construita in 1576 de Giacomo della Porta. Statuile, Neptun inconjurat de nimfele marii au fost adaugate in secolul al 19-lea. Giacomo della Porta este si cel care a construit Fantana Maurului, iar statuia centrala, un maur care tine in mana un delfin, o creatie a lui Bernini, a fost adaugata in secolul al 17-lea. Tritonii au fost adaugati si mai tarziu, in secolul al 19-lea.




                                      

Biserica Sant’Agnese in Agone din Piazza Navona

O alta atractie a pietei Navona din Roma este biserica Sant’Agnese in Agone. Constructia sa a fost comandata de papa Inocentiu al X-lea si construita pe locul unde, conform legendei, Sfanta Agnes a fost dezbracata la piele, dar in mod miraculos a fost salvata de rusine prin cresterea imediata a parului. Fatada bisericii in stil baroc a fost conceputa de Borromini, cel mai important rival al lui Bernini. Constructia a inceput la numai doi ani dupa ce a fost terminata Fontata dei Quattro Fiumi a lui Bernini, ce se afla chiar in fata cladirii. Biserica a fost finalizata in anul 1670.



Castelul Sant'Angelo
Castelul Sant’Angelo, o cladire impunatoare de pe malul drept al Tibrului are o istorie tulburata chiar si dupa standardele Romei. In lunga sa existenta, cladirea a servit mai intai drept mausoleu, apoi a devenit parte din zidul orasului si mai apoi a fost transformata intr-o fortareata. In cele din urma a ajuns sa serveasca drept resedinta papala si mai apoi drept inchisoare militara. In zilele noastre este un muzeu national si un important obiectiv turistic din Roma ce atrage un numar impresionant de turisti din toata lumea.





                                             Vedere de sus din Castelul Sant'Angelo. 



Mausoleul lui Hadrian

Castelul Sant’Angelo a fost initial construit de Imparatul Hadrian ca mausoleu. Constructia a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 A.D., in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius. Cladirea era formata dintr-o baza patrata, lata de 89 de metri pe care s-a amplasat o structura cilindrica cu coloane si cu un diametru de 64 de metri. In varful cilindrului era un tumul de lut pe care se afla o statuie a lui Hadrian.
Mausoleul a fost legat de orasul de pe partea cealalta a raului printr-un pod nou construit, Pons Aelius. Podul este astazi cunoscut sub numele de Pont Sant’Angelo iar statuile de pe acest pod au fost adaugate mult mai tarziu in timpul Renasterii. Mausoleul lui Hadrian a gazduit ramasitele pamantesti ale imparatului si ale succesorilor sai pana la Caracalla.





Statuia ingerului de la Castelul Sant’Agenlo

In partea de sus a fortaretei, privind peste terasa panoramica, se gaseste o statuie a unui inger ridicata de un sculptor flamand din secolul al 18-lea - Pieter Verschaffelt. Statuia din bronz a luat locul uneia mai vechi care era insa din marmura. Statuia infatiseaza un inger care, conform legendei, si-a facut aparitia in varful fortaretei in anul 590 si in mod miraculos a pus capat epidemiei de ciuma care infestase intreagul oras Roma. Dupa acel moment cladirea a primit numele de Castel Sant’Angelo.




Fontana di Trevi este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasa ffanta artezianadin Roma . Acest monument impresionant domină micuța piața Trevi situată in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numește Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.
In 1732, din ordinul papei Clement al XII -lea a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fântână mare în Piata Trevi. Mai existase un plan de construcție al unei astfel de fântâni după un proiect de Bernini care fusese amânat în urmă cu un secol după moartea papei Urban al VIII- lea. Salvi  și-a construit capodopera pe bază vechiului proiect al lui Bernini. Construcția monumentalei fântâni baroce a fost finalizata abia în anul 1762.
Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma un, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este nărăvaș iar celălalt este calm și supus. Aceștia simbolizează dispoziția fluctuantă a mării.
La stânga lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea perfectă. Deasupra sculpturilor se găsesc basoreliefuri, unul din ele înfațișând-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.
Apa de pe fundul fântânii reprezinta marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncată peste umăr cu spatele la fântână.


Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp un loc foarte placut ochiului. Combinatia unor scari monumentale – celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata.
In Piata Spaniei se gaseste o biserica franceza (Trinita dei Monti) in varful unui deal unde se poate ajunge urcand pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole. Ideea de a lega biserica de piata a aparut in secolul al XVII-lea, cand francezii au proiectat si o statuie a Regelui Ludovic al XIV-lea la capatul scarilor. Opozitia papala a facut ca planurile sa fie amanate pana in 1723, cand treptele monumentale au fost construite fara statuia regelui. Papa l-a angajat pe arhitectul italian Francesco de Sanctis care a prezentat un proiect ce i-a multumit atat papalitatea cat si pe francezi.
Scara foarte eleganta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite. Scara este deosebit de frumoasa in luna mai cand este decorata cu azalee. Treptele sunt in general foarte aglomerate; atrag atat turisti cat si localnici care le folosesc ca loc de intalnire.


La baza Treptelor Spaniole se gaseste Piazza di Spagna. Piata lunga si triunghiulara este numita dupa ambasada Spaniei pe langa Papa de la Roma. In secolul al XVII-lea, zona din jurul ambasadei era chiar considerata teritoriu spaniol.

Fontana della Barcaccia
La baza treptelor se gaseste Fontana della Barcaccia, o fantana sobra comandata de Papa Urban al VIII-lea si proiectata de Gian Lorenzo Bernini. Design-ul, o mica barca, a fost inspirat de iesirea din matca a raului Tibru din anul 1598, cand o mica barca a ramas aici dupa ce apele s-au retras.

Trinita dei Monti
Aceasta este o biserica franceza foarte frumoasa situata pe un deal in apropierea unei mici piatete numita tot piata Trinita dei Monti. De aici turistii se pot bucura de o foarte frumoasa priveliste a orasului Roma. La sfarsitul secolului 15, numai o mica capela exista pe acest deal. In 1495, Regele Frantei, Ludovic al XII-lea, a poruncit ridicarea unei noi biserici care sa inlocuiasca capela. Constructia a inceput in anul 1502 si s-a prelungit pentru mai multe decade. A fost finalizata de Papa Sistus al V-lea in anul 1585. Biserica gotica cu o fatada renascentista are doua turnuri cu clopote. In interior mai multe picturi decoreaza diferitele capele. Printre ele se gasesc si doua lucrari ale lui Daniele da Volterra, un elev al lui Michelangelo. Localizarea sa in apropierea Treptelor Spaniole fac din aceasta biserica un obiectiv turistic important din Roma. Obeliscul din fata bisericii a fost initial plasat in Gradinile lui Sallus. In 1788 a fost mutat la cererea Papei Pius al VI-lea. Hieroglifele de pe obelisc au fost copiate de pe obeliscul din Piazza del Popolo.

Colonna dell'Immacolata
In partea sud-estica a pietei se gaseste Colonna dell'Immacolata. Aceasta a fost ridicata in anul 1857 pentru a celebra dogma conceperii imaculate. Columna a fost gasita in anul 1777 sub o manastire. Astazi in varful columnei se gaseste si o statuie a Fecioarei Maria.



Fantana Quatrro Fontane -Diana




Catedrala unde Papa oficiaza slujbele in calitatea sa de Episcop al Romei, Basilica San Giovanni in Laterano este cea mai veche dintre cele patru biserici importante din oras.
Terenul pe care se afla catedrala Romei a fost candva ocupat de o proprietate a familiei Laterani. Constantin I a obtinut terenul in secolul al 4-lea atunci cand s-a casatorit cu o membra a acestei familii extrem de bogate de patricieni. Mai tarziu, Constantin a donat acest teren in vederea construirii unei biserici. Primele constructii aflate pe acest teren au fost afectate de cutremure, incendii sau razboaie. Biserica ce poate fi vazuta astazi dateaza din 1646, cand Papa Inocentiu al X-lea l-a angajat pe arhitectul Francesco Borromini pentru a restaura basilica ce era pe punctul de a se prabusi. Una dintre fatadele bisericii de astazi a fost adaugata mai tarziu, fiind proiectata de Alessandro Galilei in secolul al 18-lea.
Palatul Lateran, aflat in apropiere, a fost resedinta oficiala a Papei pana cand a fost mutata la Avignon in 1309. Cand papalitatea s-a mutat inapoi la Roma, s-a stabilit in Vatican in loc de Palatul Lateran. Cu toate acestea, Basilica San Giovanni in Laterano a ramas principala catedrala a Romei.


Cand Borromini a fost angajat sa restaureze biserica, proiectul sau a dat acestei basilici o infatisare mai mult baroca, lucru care era intr-un contrast marcant cu vechea biserica. Din vechea biserica doar podeaua a ramas neatinsa de noua amenajare. Fatada din partea estica a bisericii San Giovanni in Laterano este probabil cea mai impresionanta si reprezentativa parte a acestei basilici. Cu aparitii in multe filme a caror actiune se petrece la Roma, fatada este dominata de statui albe ale lui Isus si ale apostolilor sai. Usile din bronz foarte vechi au fost luate de la Curia din Forum Romanum.
In ciuda renovarilor drastice, exista inca niste reminiscente istorice cum ar fi un fragment a unei fresce din secolul al 14-lea care il reprezinta pe Papa Bonifaciu al VIII-lea. Mai exista si o masa de lemn in altarul papal care se spune ca a fost folosita de Sfantul Petru pentru a celebra Sfanta Impartasanie. Exista si un fel de acoperis in stil gotic ce dateaza din 1367 si care are o intrebuintare foarte macabra; se spune ca aici se afla capetele Sfintilor Petru si Pavel.
Un lucru cu mult mai remacabil decat aceste relicve il reprezinta statuile care sunt plasate in cele 12 nise create de Berromini in naos. Statuile care au fost adaugate mai tarziu reprezinta pe cei 12 apostoli. Acestea au fost create de o varietate de sculptori celebri, reprezentanti ai stilului Rococo, cum ar fi Francesco Moratti, Angelo de’Rossi si Pierre Le Gros cel Tanar.


Exista si sase morminte papale la San Giovanni in Laterano: Alexandru al III-lea, Sergius al IV-lea, Clement al XIII-lea, Martin al V-lea, Inocentiu al III-lea si Leo al XIII-lea. Dupa Leo al XIII-lea, papii au fost inmormantati la Basilica San Pietro. O vizita la manastirea din apropiere trebuie luata in considerare pentru a admira coloanele si mozaicele unice ce se gasesc aici. Pentru intrarea in manastire se percepe o mica taxa de intrare. Tot separat de biserica se afla si un baptisteriu, ctitorit de Constantin I in anul 315 d.Ch. A fost primul baptisteriu din Roma, forma sa actuala fiind data in vremea Papei Sixtus al III-lea si mai apoi a servit drept model pentru multe alte baptisterii din Roma.


  "Cand glasul nu poate transmite ce simte sufletul, atunci trupul poate       
exprim  totul! Dor noi, oamenii, ar trebui sa vedem dincolo de trup!"


Bazilica Sfantul Petru(in italiana"Basilica di San Pietro in Vaticano") din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Imensul edificiu - lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, cu o suprafață totală de peste 15.000 m² - este ca mărime al doilea lăcaș sacru al creștinătăți). Bazilica "Sfântul Petru" nu este o catedrală, pentru că sediul episcopului Romei - tot în persoana Papei - este bazilica "San Giovanni in Laterano"


Bazilica este rezultatul unor lucrări dealungul mai multor secole. La început a fost doar un monument comemorativ în locul unde Sfantul Apostol Petru , considerat drept primul papa al Romei, ar fi fost martirizat și înmormântat, în apropierea circului lui Nero. Între anii 319 și 329 împăratul Constantin Cel Mare a construit pe acest loc o mare bazilică.În secolul al XV-lea, clădirea era în stare de ruină și Papa Iuliu al II-lea. hotărăște construirea unei noi bazilici de mare amploare. Construirea edificiului actual, începută la 18 aprilie 1506 se sfârșește în anul 1612 în timpul papei Paul al V-lea. Bazilica a fost sfințită la 19 noiembrie 1626 de către papa Urban al VIII-lea.
Fațada
Fațada în stil baroc este dominată de statuile Mântuitorului, a Sfântului Ioan Botezătorul și a 11 Apostoli (cea a sfântului Apostol Petru se găsește în interior). În mijloc se află loggia binecuvântării papilor, de unde Papa împarte binecuvântarea festivă "urbi et orbi". Deasupra intrării principale se poate admira mozaicul "Navicella" de Giotto. Poarta centrală de bronz este o operă a lui Filarete, care a fost concepută în 1445 pentru vechia bazilică. Poarta din dreapta se deschide numai cu ocazia "anilor sfinți".




Planul bazilicei este în forma unei cruci latine cu trei "nave".
Inre stâlpii navei centrale, de la transept la absidă, se găsesc 39 de nișe, fiecare cu statuia unui sfânt întemeietor al unui ordin religios. În interior se poate admira un mare număr de statui în marmură, travertin sau bronz, printre care monumente funebre de Benini(mormântul(Papei Alexandru al II-lea), (mormântul Papei Inocenti)ual VIII-lea

De o neasemuită frumusețe este grupul sculptural "Pietà" al lui Michelangelo realizat în tinerețe.
În mijloc, sub cupolă, se află altarul principal al papilor, dominat de un baldachin înalt de 29 metri, realizat în bronz de Bernini. În absidă se găsește Scaunul episcopal al Sfântului Petru, susținut de statuile a patru sfinți învățători ai Bisericii: Sf. Ambrozie, Sf. Augustin, Sf. Atanasie și Sf. Ioan Gură de Aur.
Din apropierea coloanelor de susținere a cupolei se coboară în grota Vaticanului, care reprezintă cripta bazilicei, unde sunt resturile clădirii inițiale și ale unui vechiu cimitir, unde ar fi fost mormântul Apostolului Petru. Aici se găsesc numeroase morminte ale unor papi, cardinali și prinți laici.
Din punct de vedere artistic, bazilica "Sfântul Petru" reprezintă triumfu barocului roman, într-un moment al istoriei europene, în careBiserica Catolica căuta să se impună ca prestigiu față de creșterea puterii statelor naționale,Franta si Spania.


Bazilica "Sfântul Petru" este sediul principalelor manifestări ale cultului catolic și are o funcție solemnă cu ocazia celebrării sărbătorilor "Nasterii Domnului" , "Pastelui" si ritualilor din "Saptamana Sfanta", proclămării noilor papi și funerarilor celor defuncți.
În "nava" laterală dreaptă au avut loc în anul 1870 ședințele Conciliului Vaticanului.


Interiorul Cupolei din Sf .Petru (Michelangelo) Prin 1506, arhitectul Bramante a proiectat o catedrala acoperita cu o cupola, insa proiectul a esuat la moartea acestuia. Cativa ani mai tarziu, in 1514, Raffeello a continuat lucrarile, dar decesul survenit in 1520, a pus capat lucrarilor pentru circa 20 de ani.
Mesterii care au continuat-o nu au inclus construirea cupolei la care au renuntat. Cupola a fost inlocuita cu elemente ale arhitecturii gotice, iar dupa 1456, Michelangelo, in varsta de 71 de ani, a preluat lucrarile de constructie. Din nefericire, nici el nu a reusit sa-si vada opera terminata, insa s-a ocupat intens de realizarea cupolei, fiind "patruns de dragostea lui Dumnezeu, a fecioarei Maria si a Sfantului Petru". Naosul Catedralei a fost faurit mult mai tarziu, de altfel si frontispiciul, care au fost realizate in stil baroc separat de stalpi. Astfel se face ca diferitele fragmente construite de-a lungul timpului sunt minunate daca le privim separat. In ansamblu, insa, Catedrala nu are aspectul unei opere unitare.






De fapt se afla la Ierusalim si a fost descoperit -culmea!- chiar de doi catolici.Pe 23 decembrie 1950, papa Pius al XII-lea se grabea sa anunte la radio descoperirea mormantului Sfantului Petru, rezultatul unei cercetari de 10 ani. Intre 1939 si 1949, echipa de arheologi a descoperit un complex de mausoleuri chiar sub fundatia basilicii San Pietro, datand din secolele II-III. Unul dintre monumente a fost atribuit verhovnicului apostolilor, desi nu au existat dovezi clare in acest sens. Mai mult, osemintele gasite sub aceasta bazilica apartineau mai multor persoane, de ambele sexe si de varste diferite chiar si unor animale (porc, bou, oaie si scheletul complet al unui... soarece). Asadar ce sa caute osemintele Sfantului Petru intr-un astfel de loc? De fapt, cine a zis ca sunt ale Sfantului Pentru? Exista ceva concret in acest sens? Nu. Nu exista decat presupunerrea papei Pius XII, presupunere care nu are nimic in comun cu adevarul istoric ci este mai degraba pornita din subiectivismul unui papa care doreste sa-si justifice intaietatea.Multi cercetatori sunt indignati de modul in care Vaticanul a condus cercetarile, mai cu seama de lipsa de transparenta: pe tot parcursul descoperirilor nu s-au facut fotografii, sau cel putin n-au fost facute publice, fotografii care sa poata alcatui o diagrama pentru analize si comparatii. Mai mult, accesul liber a fost ingaduit dupa ce s-au facut unele modificari la sit, cum ar fi gruparea tuturor oaselor, unul peste altul, lucru ce a dus la ingreunarea identificarii de schelete.Avand in vedere ca imparatul Constantin a construit bazilica Sfantului Petru pe locul unui cimitir pagan oare n-ar putea fi aceasta explicatia pentru diferitele schelete gasite, inclusiv cele de animale, sau pentru ca nu exista in acele locuri nici o inscriptie crestina? Paganii nu ar fi acceptat niciodata ca in cimitirul lor sa fie ingropati crestini. Nici crestinii nu s-ar fi dus sa-si ingroape mortii intr-un cimitir pagan, mai ales pe vreun apostol. Este foarte posibil ca grafitti-ul care acoperea zidul sa fi fost dedicat zeului Mithra, in zona fiind descoperite si alte astfel de altare pagane. Daca, intr-adevar, inscriptia de pe ziduri nu era mitraica ci crestina, sugerand ca Sfantul Petru ar fi fost ingropat acolo, de ce nici o urma de Sfantul Apostol? Monseniorul Ludwig Kaas, iezuitul care a condus cercetarile, a tinut sa dea asigurari de maxima seriozitate si obiectivitate, de respectarea explorarii metodice si a principiilor stiintifice, insa a mintit cu nerusinare. Asa cum am mai spus, nu s-au facut fotografii, oasele au fost mutate si ingramadite intr-un colt, n-a fost recunoscuta de la bun inceput existenta mai multor schelete, a fost ingradit accesul la sit al celorlalti membri ai echipei, in timp ce monseniorul Kaas a facut vizite pe ascuns, dupa terminarea programului, efectuand modificari importante. Toate declaratiile oficiale emise de Vatican au fost contrazise la scurt timp, ceea ce ne face sa credem ca papa a fortat concluziile explorarii, inclinand grosolan balanta in favoarea sa.Dar unde este, atunci, mormantul Sfantului Petru daca ar fi sa neglijam datele Vaticanului? Poate fi el urmarit in alta parte? Surprinzator pentru filo-catolici, da, mormantul Sfantului Petru se afla in alta parte, anume la Ierusalim, iar acest lucru contrazice traditia care spune ca acest apostol ar fi fost episcop de Roma. Adevarul este ca Petru nici macar nu a pus piciorul in Roma. Conform parintelui catolic Paul Peterson, care a urmat un zvon auzit in Elvetia, la un prieten, mormantul Sfantului Apostol Petru se afla la Ierusalim. Si surpriza continua: aceasta descoperire a fost facuta tocmai de doi preoti catolici, franciscani, P.B. Bagatti si J. I. Milik, autorii singurei carti (Gli Scavi del Dominus Flevit), care dezvaluie ca mormantul verhovnicului apostolilor se afla chiar la Ierusalim. Parintele Paul Peterson s-a deplasat aici, si, dupa indelungi eforturi si discutii cu diferiti calugari franciscani, a reusit sa smulga niste dovezi incontestabile privind aceasta descoperire. Astfel, mormantul apostolului se afla in Muntele maslinilor, pe locul unde acum este manastirea catolica Dominus Flevit. Deasupra mormantului sta scris "Shimon Bar Yonah", cu litere mari, frumoase, aurii, in limba aramaica. La putina departare se afla momantul lui Lazar si al surorii sale, Maria. Autorii cartii de mai sus, precum si alti calugari franciscani, au marturisit in fata parintelui Paul, care i-a fotografiat si inregistrat pe banda, ca acela este, intr-adevar, mormantul Sfantului Petru, prezentandu-i si alte indicii. Mai mult, co-autorul cartii publicate la Tipografia del P.P. Franciscani (Ierusalim, 1958), s-a prezentat la papa Pius XII, caruia i-a aratat aceste fapte. Papa a fost silit sa recunoasca adevarul dar a tinut sub tacere descoperirea, carre este si conforma cu Sfanta Scriptura. Iata de ce: din Fapte 10: 23, 24, reiese ca Sfantul Petru a predicat evreilor in Cezareea si Palestina. La putin timp dupa aceasta (Fapte 12) a fost intemnitat de Irod (anul 44), dar eliberat de ingerul Domnului. Din 46 pana in 52 citim din al XIII-lea capitol al Faptelor ca a stat in Ierusalim, predicand despre diferenta dintre Lege si Har. Sfantul Pavel, convertit in anul 34, ne spune ca la 3 ani dupa aceasta, in anul 37, s-a dus la Ierusalim sa-l vada pe Petru (Galateni 1,8), iar in anul 51, 14 ani mai tarziu, a repetat calatoria, din acelasi motiv (Galateni 2, 1-8).Unii au afirmat ca ar putea fi altcineva cu numele Shimon bar Yonah, sa zicem, vreo ruda, dar aceasta presupunere nu sta in picioare din urmatorul motiv: Petru a murit in jurul anului 62, cand avea, se pare, 82 de ani, ori in anul 70, Ierusalimul este distrus de Titus.La toate acestea se mai adauga si alte observatii cum ar fi faptul ca desi Sfantul Apostol Pavel trimite salutari la 28 de persoane din Biserica Romei, Petru nu este amintit, pentru ca in prima epistola adresata lui Timotei sa spuna ca: "numai Luca este cu mine" (I Tim. 4,11). Nici in Epistolele catre Efeseni, Filipeni, Coloseni si II Timotei, pe care Sfantul Apostol Pavel le-a scris din Roma, Petru nu este mentionat ca fiind acolo. De altfel, nicaieri in Noul Testament nu apare vreo marturie ca Petru ar fi fost la Roma, mai ales ca unele carti au fost scrise dupa moartea sa. Pana in anul 58, cand Sfantul Apostol Pavel trimite romanilor Epistola sa, Petru n-a predicat in Roma, dupa cum rezulta din Romani 15, 19-20, unde Pavel spune ca: "a ravnit sa binevesteasca acolo unde Hristos nu fusese numit, ca sa nu zideasca pe temelie straina" ceea ce inseamna ca nimeni, nu numai Sfantul Petru nu predicase acolo.Cum a aparut mitul despre prezenta lui Petru la Roma? Se pare ca totul a pornit de la rastalmacirea scrisorii adresate de Clement corintenilor. in aceasta scrisoare, el arata raul care vine din invidie si da exemple din Vechiul Testament, referindu-se apoi, si la cei doi apostoli, care fusesera victime ale invidiei persecutorilor lor, desi nu spune si nici nu lasa de inteles ca acesti doi apostoli ar fi murit la Roma. Ci doar din simpla alaturare a celor doi, corintenii au tras concluzia ca au fost martirizati la Roma, prin coroborarea cu proorocia facuta de Mantuitorul la sfarsitul Evanghelie dupa Ioan: "...cand vei imbatrani, vei intinde mainile tale si altul te va incinge si te va duce unde nu voiesti..." (Ioan 21, 18). De ce aminteste Sfantul Ioan aceasta proorocie, el care a scris Evanghelia tocmai la sfarsitul primului secol? Pentru ca vorbele Mantuitorului s-au implinit intocmai. Sfantul Petru a fost luat prizonier pentru a fi executat, insa deplasarea la Roma (din Antiohia sau Ierusalim) nu are nici o logica, de vreme ce Petru nu era cetatean roman, precum Pavel. Martirizarea lui Petru trebuie sa fi avut loc in Ierusalim sau Palestina. Iar inceputul scrisorii clementine, "Biserica lui Dumnezeu care este in Roma, catre Biserica lui Dumnezeu care este in Corint, catre acei chemati si sfintiti de catre voia divina, prin Domnul nostru Iisus Hristos: harul si pacea de la Atotputernicul Dumnezeu prin Iisus Hristos sa se inmulteasca la voi" poate fi un indiciu ca Sfantul Clement nu a fost in acel timp episcop al Romei.


La 18 noiembrie 1626, Papa Urbanus VII a sfintit lacasul de cult. Constructia pietei din fata bisericii a fost realizata fara greutati. Aceasta este delimitata de coloane, realizate de arhitectul Bernini si incadreaza statuile sfintilor. Fiecare zona a catedralei Sf. Petru poate fi vizitata, iar de pe balconul superior al cupolei se pot observa minunatele privelisti ale capitalei Italiei. De asemenea, pot fi vazute si sapaturile facute sub altar si vechiul cimitir, care se afla sub bazilica construita de Constantin cel Mare. O piatra funerara aminteste ca si mormantul Sf. Petru se gaseste in acest cimitir, dar dovezile arheologice lipsesc cu desavarsire.



Efectul care il produce catedrala asupra vizitatorilor este de nedescris. In primul rand, dimensiunile impresionante, inaltimea interioara de 189 de metri si ornamentatia bogata (prea bogata dupa spusele unora) sunt coplesitoare, iar atractia este orbitoare.




Capela Sixtina este unul dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican, Roma, Italia. Capela Sixtina se gaseste in partea dreapta a Catedralei Sfantul Petru. Aceasta este capela palatului papal, fiind zidita ca loc de taina si de reculegere, intre anii 1472-1483, in vremea pontificatului Papei Sixt al IV-lea, si pictata de catre renumitul artist Michelangelo Buonarroti, in anul 1510.Capela Sixtina este de forma paralelipipedica, avand o lungime de 41 de metri, o latime de 13,41 de metri si o inaltime de aproape 21 de metri. Se spune ca acestea ar fi fost dimensiunile Templului zidit de Solomon, in perioada Vechiului Testament. Cel care a proiectat aceasta cladire a fost Baccio Pontelli, un arhitect renumit al vremii, iar cel care a supravegheat ridicarea ei a fost Giovannino del Dolci.

Capela este impartita in doua parti: in capatul estic se afla Altarul, iar in cel vestic se afla un spatiu destinat credinciosilor. Tavanul capelei este boltit, in stilul apusean, iar peretii laterali, in partea lor superioara, sunt luminati de o serie de 12 ferestre mari. Podeaua capelei prezinta un deosebit mozaic din marmura colorata.Capela Sixtina este locul in care se tin sedintele in urma carora se alege urmatorul papa. Prima slujba a fost oficiata aici in ziua de 9 august 1483, cu aceasta ocazie capela fiind inchinata Inaltarii cu trupul la cer a Fecioarei Maria, sarbatoare si dogma romano-catolica.
Picturile de pe peretii capelei au fost lucrate de mai multi artisti ai vremii, iar nu de catre Michelangelo, precum se crede de catre multi. Artistii care au lucrat la acestea sunt urmatorii: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli, ajutati fiind de mai multi ucenici, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo si Bartolomeo della Gatta.Peretii capelei au fost imbracati cu picturi intr-o perioada extrem de scurta, anume in mai putin de 11 luni de zile: iulie 1481 - mai 1482. Probleme de pictura (planurile) au fost evaluate in luna ianuarie. Fiind convingatoare, pana in luna octombrie 1481, artistilor li s-a dat permisiunea de a termina si celelalte zece registre.

Tavanul capelei va ramane insa nezugravit, cu numai simplu vopsit in albastru, avand din loc in loc stele galbene, fie din pricina unei oarecare greutati, fie dintr-o alta pricina. Astfel, in anul 1508, papa Iulius al II-lea ii va incredinta lui Michelangelo aceasta sarcina onorabila.Michelangelo a lucrat la pictarea tavanului Capelei Sixtine, acoperind mai bine de 500 de metri patrati, vreme de patru ani. Intre anii 1508-1512, artistul a depus aproape zilnic un efort epuizant, lucrand in mod deosebit singur, fara ucenici.Datorita inaltimii mari a capelei, tavanul a fost greu de pictat. Prima varianta de ajutor a venit din partea lui Bramante, care dorea construirea unei platforme suspendate si sustinuta de franghii coborand din tavan. Datorita faptului ca dupa inlaturarea platformei, in tavan ar fi ramas gaurile sforilor, Michelangelo si-a construit propria schela, tot suspendata, insa sprijinita in niste gauri date in zona ferestrelor.Initial, planul picturii cuprindea numai chipul celor 12 Sfinti Apostoli, insa acesta va fi schimbat pe parcurs, ajungand in cele din urma la niste date uimitoare: intreaga pictura de pe tavan va cuprinde peste trei mii de chipuri si personaje. Pictarea tavanului capelei se va termina si sfinti in ziua de praznuire a Tuturor Sfintilor, in ziua de 1 noiembrie 1512.
Primul strat de tencuiala nu era suficient de rezistent, el inmuindu-se prea mult. Inlaturandu-l, artistul va folosi o noua mixtura de tencuiala, folosita pana astazi si numita “intonaco", inventata de unul dintre asistentii sai, anume de Jacopo l'Indaco.Pe curbele laterale ale tavanului, in partea de jos a compozitiei, artistul i-a asezat pe stramosii dupa trup ai lui Iisus Hristos. Deasupra lor au fost asezati profetii, femei si barbati, iar in capatul estic, deasupra altarului a fost asezat profetul Iona. In partea cea mai de sus, centrala, artistul a zugravit noua scene din cartea Facerii..Majoritatea personajelor sunt zugravite goale. Astfel, in ziua de 31 octombrie 1541, cand papa va dezveli lucrarea, toti vor ramane blocati inaintea acesteia. Efectul nu a fost cel scontat, astfel artistul este acuzat de imoralitate si blasfemie..



Visul de a descoperi Roma si toate atractiile sale nu va mai ramane un vis, caci el poate fi foarte usor transformat in realitate. Roma este mai aproape de noi decat credeti: putem ajunge acolo fie optand pentru un circuit cu autocarul, fie printr-un circuit cu avionul! Si daca vrem sa vizitam numai ROMA, daca aven numai cateva zile la dispozitie, poate doar un week-end prelungit, un bilet de avion low cost rezervat din timp costa numai 30 de euro de persoana! Da, nu e o gluma, poti zbura la Roma cu banii pe care ii dai pe un bilet de tren in Romania! Si, de ce nu, poti alege sa vizitezi Roma cu masina personala, planuind astfel un mini circuit prin Europa pana in Roma.Roma este un oras imens, plin de obiective turistice la tot pasul (si daca nu gasesti un obiectiv touristic poti admira in voie cladirile spectaculoase cu o arhitectura impresionanta) si trebuie sa iti rezervi cateva zile pentru a putea vizita obiectivele cele mai importante. Chiar daca ai mai fost la Roma, vei descoperi de fiecare data cate un colt special si vei intelege ca exista un farmec aparte al orasului, de fiecare data altfel si intotdeauna specific...




Acestea fiind spuse, sa trecem la obiectivele importante din Roma pe care le-am vazut si pe care vi le recomand cu caldura! Am selectat doar cateva pentru ca sa puteti sa le vedeti si daca sederea in Roma nu este una indelungata.
1. Vaticanul
Acest micut oras-stat este caminul papalitatii, al celui mai mare muzeu al lumii - Muzeul Vaticanului - care este o colectie de muzee intr-unul singur, colectie ce culmineaza cu uimitoarea capodopera  a lui Michelangelo – plafonul Capelei Sixtine. Tot in Vatican se afla celebra Biserica San Pietro. Intrarea in bazilica este gratuita, aveti insa grija ca trebuie sa aveti tinuta decenta - chiar daca e vara, daca aveti maieuri, tricouri fara maneci sau pantoloni si fuste scurte, nu vi se va permite sa intrati in biserica. Intrarea la Muzeul Vaticanului costa 15 euro de persoana, dar daca mergeti in ultima duminica din fiecare luna, intrarea este gratuita. Desi nu e ieftin, va recomandam ca in muzeu sa va luati un ghid audio; muzeul este foarte mare si un ghid este foarte util - costa 7 euro (este bine sa aveti la dvs si casti ca sa va fie mai simplu sa ascultat, desi puteti cumpara si de acolo un set de casti cu 1,5 euro). Pregatiti-va sa stati cel putin 2-3 ore in interiorul muzeului. Si asteptati-va sa petreceti chiar si o ora la coada sa intrati in muzeu (mai ales daca mergeti in ultima duminica din luna cand gratis, program scurt si.... foarte aglomerat).
2. Panteonul
Cel mai bine conservat dintre toate templele antice, aceasta minune arhitecturala are in varful cupolei un "ochi gigantic", deschis in permanenta catre cer. Intrarea este libera, gasiti si ghid audio. Deschis intre 8:30 si 19:30 de luni pana sambata si intre 9 si 18 duminica.
3. Coloseumul, Forumurile Imperiale si Forumul RomanMonumente impresionante si repere ale Romei, pe care nu trebuie sa le ratati. Intrarea este 12 euro, ghidul audio sau ghidul local sunt 5 euro, biletul de la Coloseum este valabil si pentru Forumul Roman. Daca aveti Roma Pass puteti sa-l vizitati gratuit. Deschis de la 8:30 pana aproape de apusul soarelui – zilnic.
4. Galeria Borghese si Parcul in care se afla aceasta
Un splendid palat de vacanta, nascut din viziunea unui nepot bogat al unuia dintre papi. El a decorat salile cu numeroase opera de arta Greco-romana, renascentista si baroca. Parcul este superb, este liniste, se poate sta pe iarba, este si un lac pe care te poti plimba cu barca, poti inchiria biciclete simple, duble sau masinute de golf pentru a te plimba prin parc. Muzeele sunt deschise intre 9 – 19 zilnic. E recomandat sa faceti rezervare la Galeria Borghese caci e un muzeu privat, relativ mic si intrarile se fac in grupuri organizate la ore fixe.
5. Santa Maria del Popolo si Piazza del Popolo
Construita deasupra unor morminte de imparati, aceasta biserica gazduieste opere de arta renascentista si baroca, inclusiv capodoperele lui Pinturicchio, Rafael, Caravaggio si Bernini. Intrare gratuita, deschis intre 8-12 si 16-19 zilnic.
6. Santa Maria MaggioreUna dintre cele mai mari biserici din Roma, acest lacas bogat impodobit dateaza din sec 5, ca si mozaicurile sale, pline de splendoare bizantina. Intrare libera, deschis zilnic intre 7 si 19. Puteti ajunge si pe jos de la gara Termini pe Via Cavour.
7. Santa Maria sopra Minerva
Construita pe bazele unui temple antic al intelepciunii, este singura biserica gotica Florentina din Roma, fiind ridicata in jurul anului 1280. Intrare libera, deschisa zilnic intre 7:30 si 19 (duminica este inchisa intre 12 si 14).
8. San Giovanni in LateranoCatedrala episcopiei Romei a fost fondata de Constantin in sec. 4 si a fost principal resedinta papala pana in 1309, pontifii fiind incoronati aici pana in sec.19. Intrare gratuita, deschis zilnic intre 7 si 19.
9. Santa Maria in Trastevere si Piazza cu acelasi nume
Este probabil, cea mai veche biserica din Roma si, in mod sigur, una dintre cele mai fermecatoare si pline de intimitate; singura biserica medievala din Roma care nu a fost modificata. Intrare libera, deschisa zilnic intre 7 si 21.
10. Sant` Andrea della Valle
Al 2-lea dom ca marime din oras, cu fatada baroca si cu cateva minunate fresce de Domenichino in interior. Intrare libera, deschis zilnic intre 7:30 si 19:30 (cu pauza intre 12:30 si 16:30).
La tot pasul vei intalni cate o piata sau cate o fantana (mai mica sau mai mare), fiecare cu splendoarea ei. Printre cele mai frumoase piatete, fantani si locuri romantice va recomand:
1. Piazza Navona.De forma ovala, este cea mai frumoasa dintre pietele Romei, ocupata de fantani arteziene, cafenele, spectacole de strada. Fantana celor 4 Fluvii este spectaculoasa. Puteti savura o delicioasa inghetata in aceasta piata, ascultand muzica pe care o canta artistii ambulanti. O atmosfera boema si unica, pe care nu o veti utia niciodata.
2. Fontana di Trevi.
Conform traditiei, daca arunci o moneda in fantana ce dateaza din 1732, iti asiguri reintoarcerea la Roma. Trebuie vazuta atat ziua cat si seara pentru spectaculozitatea ei.
3. Campo de` Fiori.
Foarte aproape de Piata Navona – se poate merge pe jos, acest “camp cu flori” este o explozie de culoare atat ziua cat si dupa lasarea serii, cand barurile si tavernele fac din el centrul vietii de noapte din Roma.
4. Piazza BarberiniO piata aglomerata (sunt multe autobuze care trec pe aici precum si linia de metrou) care are in centru Fantana Tritonului de Bernini ce improasca apa dintr-o cochilie de melc marin. In aceasta Piata regasiti si Palazzo Barberini.
5. Piazza Venezia
Adevaratul centru al Romei si loc de convergenta a arterelor de circulatie. Regasiti aici si Palazzo Venezia.
6. Parcul Gianicolo
Una dintre cele mai frumoase zone din oras, loc de plimbare, scena pentru spectacole traditionale cu papusi, parc elegant cu privelisti admirabile; un loc perfect pentru a scapa de rutina. Puteti ajunge aici si cu autobuzul. Aveti puncte superbe de belvedere asupra orasului, parcul fiind pe o colina.
7. Pincio
Frumoasele gradini Pincio reprezinta un punct de atractie al capitalei italiene. Puteti ajunge usor din Piazza del Popolo sau din Piazza di Spania. De asemenea este si un autobus care se tranziteaza parcul.
8. Gradinile de trandafiri si de portocali – Parco Savello
Gradinile publice de trandafiri sunt un loc plin de elegant si de prospetime.
9. Campidoglio noapteaCu luminile lor subtile si in acelasi timp dramatice, cele 3 palate de pe acest deal capata noaptea o frumusete feerica. Urcati panta, inconjurati piata apoi traversati si coborati pentru a admira privelistea Forumului Roman si a Coloseumului, ambele superb illuminate.
10. Gradinile Botanice si terenul de la Palazzo Corsini
Reprezinta cateva dintre cele mai placute locuri de plimbare, in care puteti inspira aerul parfumat a peste 7000 de specii de plante care cresc aici.